diumenge, 15 d’abril del 2012

Sintesi canvi conceptual

En aquesta síntesi es presenta l’evolució del procés d’aprenentatge de la PAC. Aquest ha estat a partir de les reflexions de l’avaluació inicial, la creació del blog, la lectura de l’article de Domènech i Tirado, la lectura i estudi dels mòduls, el document de treball d’argumentació, la guia del debat, la participació al debat, el fòrum de l’aula (de gran ajut), l´ús del programari C-maps Tools , …
 A mesura que ha anant avançant la PAC i les activitats que s’han anat desenvolupant ha permès anar modificant i construint nous coneixements que ens han ajudat a ampliar i enriquir les idees inicials sobre CTSE. En tot aquest procés, s'ha produït un aprenentatge significatiu que ha servit per obrir l'amplitud de mires i conèixer nous enfocaments ( mai abans plantejats) de les Tics dins de l'educació, que han construït nous models mentals en el nostre interior.
 



L'avaluació inicial ha resultat molt útil per posar-nos en situació sobre el tema i fer-nos reflexionar sobre les nostres respectives opinions a priori, sense realitzar cap estudi de la matèria. Les idees plasmades en aquesta primera presa de contacte s'han vist modificades (canvi conceptual), tal com es veu a continuació:
Comparativa entre l'avaluació inicial i ara:

TE2) L’objecte principal de la Tecnologia Educativa és oferir un bon ventall de tècniques per als docents: ___8___(3) La TE és un concepte molt més ample, i està relacionada amb altres discipliques. Ens ofereix molt més que un ventall de tècniques
- CC2) Aprenc tant dels companys com dels materials i consultors: ____8_(9) Moltíssim, són de gran ajut i molt eficients.
- TC1) Els professionals de l’educació han de ser competents en les tècniques que asseguren la correcta transmissió del coneixement : ____7____(9) Considero que cada cop més han de ser més competents.
 - DT2) La tecnologia es basa en la ciència per la qual cosa és neutral en relació a prejudicis, valors i actituds: ___6__ (2) La tecnologia si es basa en la ciència, però interactua amb la societat, per tant no pot estar al marge dels valors, prejudicis i actituds socials.
-CC1) Les aules de la UOC són una comunitat d’aprenentatge: _9____ No ha hi canvi conceptual, són una comunitat d’aprenentatge.
 
- DU2) Els debats virtuals suposen perdre força hores amb poc benefici personal: __6___(2) El plantejament del debat d’aquesta assignatura és molt enriquidor, el fet d’haver d’argumentar i exposar conclusions fa que totes les intervencions tinguin contingut.
 - TE1) La Tecnologia Educativa per a psicopedagogs consisteix en assegurar un bon domini de les TIC: ____6___ Mantinc el posicionament, o fins i tot baixaria la puntuació. La TE és molt més que les TIC.
 - DU1) Els debats a la UOC poden millorar moltíssim: ___5___ (9) Amb el d’assignatura ja els hem millorat.
- TC2) Les TIC són necessàries per transmetre els continguts als alumnes: ____7____ (2) Parlaríem de construcció més que de transmissió. Les TIc són un dels molst recursos que tenim a l’abast.
- DT1) El canvi tecnològic determina el canvi social: ____9____ (5) Hem quedo en un terme intermig, seguint el postulat d’heterogeneïtat.

Posteriorment hem realitzat un blog,  “Un Polsim” per allò d’una miqueta (http://unpolsim.blogspot.com.es/) .
Era la primera vegada que realitzava un blog i haig de dir que m'ha resultat força difícil .Vaig haver de demanar ajuda a un company de l’escola un parell de cops, però com tot, requereix temps i manipulació.  També han estat d’ajuda els comentaris exposats al forum per la resta de companys, i el resultat és un blog senzill, però penso que clar.
El debat ha estat estructurat en diversos fils temàtics relacIonats amb conceptes i actituds vinculades als continguts  de l’assignatura, dels quals havíem de participar en dos amb una posició preestablerta marcada pel cognom (sociodeterminista/tecnodeterminista). En el meu cas he hagut de defensar una posició sociodeterminista. En el moment que vaig començar a treballar-hi em va semblar difícil defensar aquesta posició davant una assignatura que es nomena Noves Tecnologies...
Això ha provocat unes intervencions més acurades i justificades, i per tant més re-lectura i recerca per poder-les argumentar.
 He intervingut en 2 fils argumentals, tecnopart i el rol del mestre, els quals m’he sentit molt còmoda participant, ja que he tingut i tinc experiència vivencial en els 2 contextos.
Penso que ha estat un debat molt enriquidor, en el qual han anat progressant les idees sobre CTSE des dels diferents posicionaments.
Per seguir amb la PAC hem realitzat un mapa de conceptes sobre els tres pilars claus de l'assignatura: societat, tecnologia i ciència. El primer que hem realitzat s'ha basat solament en els nostres coneixements previs i òbviament el resultat ha estat un esquema molt senzill que no reflexa la complexitat ni les múltiples relacions que existeixen entre els conceptes i la influència que tenen uns sobre les altres.
Després de la lectura de l'article de Domènech i Tirado, el primer mapa conceptual s'ha vist modificat, apareixent nous enfocaments i noves interrelacions, així com el sorgiment de nous conceptes relacionats.
 Aquest nou mapa s'elabora amb C-map tools, tot i que en un principi ens ha costat instal·lar-lo, cercar l’espai per compartir i conèixer el funcionament, pensem que ens ha permès organitzar els  conceptes i idees de forma molt clara i visual. Una eina que no coneixíem i que resulta molt útil i bastant intuïtiva.
 Posteriorment, el mapa de conceptes ha anat creixent amb les aportacions que hem recollit del material de Cabero que aporta l'assignatura.Al final d’aquest document s’adjunta l’enllaç del mapa final a C-maps. En el mapa s’han utilitzat diferents colors no tant per diferenciar blocs d’idees, sinó per destacar idees claus. A més a més s’ha utilitzat el color taronja per anar integrant els nous conceptes .
Si comparem els 2 mapes, observarem un gran increment de conceptes que s’han anat integrant a mesura que hem avançat amb la re-lectura del mòdul. Es posa de manifest la relació que existeix entre les educació, tecnologia, ciència i societat.
 
Per a comprendre el canvi conceptual i entendre la reconstrucció o canvi de conceptes que he fet des de l’inici de l’assignatura, només cal observar l’autoavaluació i el primer mapa conceptual i el mapa sorgit desprès de l’estudi i treball. Tot i que en un principi representen models conceptuals sobre una mateixa idea, han estat elaborats en 2 moments diferents, i posen de manifest que s’ha produït un canvi conceptual pel que es refereix a CTSE.
Aquest canvi s’ha vist influenciat per l’estudi dels mòduls i articles, les experiències i treball personal, la participació al debat, els companys,... i ha estat un canvi constructiu, on m’he sentit molt “alumna” i he estat una veritable protagonista del propi aprenentatge.
Aquesta assignatura m’ha costat un sobre esforç de dedicació,v al a dir que no sóc fanàtica de les TIC, només “usuària simple”. Hi ha hagut moments que he estat feta un embolic, però també he de dir que els companys ajuden molt i que n’he après moltíssim, he après a usar eines que em seran d’utilitat en la feina diària.




2 comentaris:

  1. Bona tarda Montse

    a la pregunta "La Tecnologia Educativa per a psicopedagogs consisteix en assegurar un bon domini de les TIC": vas posar un 6, després el debat, però, comentes que baixaries.

    Què t'ha fet canviar d'opinió? No creus que per tenir un domini de les TE s'han de dominar les TIC?

    Una abraçada,

    Mireia

    ResponElimina
  2. Bones Mireia,

    Vaig anotar un 6 i proposo mantenir puntuació o fins i tot baixar-la. La TE és més que les TIC. La TE ha de facilitar a l'educador eines de planificcació i desenvolupamment, millorar els processos d'ensenyament-aprenentatge, ... i les TIC són un suporrt o recurs.
    Em refereixo que que la TE és un concepte molt més ampli.

    Salut i pedagogia
    Montse

    ResponElimina